Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 24.11.2011
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Andreea Pocotila
Titlul articolului: https://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/cea-mai-buna-veste-pentru-romanii-din-italia-245720.html
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/cea-mai-buna-veste-pentru-romanii-din-italia-245720.html


Preşedintele Giorgio Napolitano face presiuni pentru schimbarea legislaţiei în materie de cetăţenie, insistând asupra renunţării, în premieră, la tradiţionalul „drept al sângelui". În ultimii ani, în Italia s-au născut aproape 100.000 de copii români.



„Sper că Parlamentul va ataca problema naţionalităţii pentru copiii născuţi în Italia din părinţi imigranţi. Refuzul este o adevărată nebunie. Sunt atâţia copii care aşteaptă asta", a declarat la Roma preşedintele italian, Giorgio Napolitano. În prezent, copiii născuţi în Italia, în familii de imigranţi, nu primesc automat cetăţenia italiană, statul putând refuza cererile de acordare a naţionalităţii.


„Societatea are nevoie de noi energii, mai ales a noastră, bătrână şi sclerozată", a adăugat preşedintele, care a calificat drept „o nebunie" neacordarea automată a cetăţeniei italiene pentru această categorie. Astfel, Napolitano, în vârstă de 86 de ani şi cu o influenţă puternică în Peninsulă, le-a cerut parlamentarilor să modifice legislaţia actuală, care are la bază „dreptul sângelui", pentru dobândirea cetăţeniei (copilul să aibă cel puţin un părinte cu cetăţenie italiană).

Propunerea şefului statului se bucură de susţinerea formaţiunilor de stânga şi de centru, precum şi de organizaţia Save The Children, dar a fost respinsă de Liga Nordului, partidul populist anti-imigranţi, care a fost până de curând aliatul lui Silvio Berlusconi la guvernare.

De altfel, reacţia celor de la Liga Nordului (formaţiune de extremă-dreapta) nu a întârziat să apară, prin vocea europarlamentarului italian Mario Borghezio: „Preşedintele Napolitano nu ar trebui să impună legi care se opun culturii noastre, nu ar trebui să dea peste cap legislaţia".

În favoarea imigranţilor au intervenit însă voci dinspre Partidul Democrat, susţinător al propunerii preşedintelui.

„Copiii imigranţilor îşi plătesc taxele, merg la şcoală, vorbesc italiană", a declarat şeful formaţiunii politice, Luigi Bersani, potrivit căruia este o ruşine faptul că aceşti copii nu sunt nici imigranţi, nici
italieni.

Peste 700.000 de copii de imigranţi sunt şcolarizaţi în Italia, din care 500.000 sunt născuţi aici, potrivit unor cifre prezentate de presa italiană.

130.000 de copii născuţi în familiile de români din Italia

Reprezentanţii Asociaţiei Românilor în Italia văd în propunerea lui Giorgio Napolitano un prim pas spre câştigarea unor drepturi pe care imigranţii români - al căror număr se apropie de 2 milioane, potrivit asociaţiei - le merită pe deplin.

„Având în vedere problemele demografice pe care le are Italia, aceasta este o necesitate", a declarat pentru RL preşedintele asociaţiei, Eugen Terteleac, potrivit căruia comunitatea românească a născut, în ultimii ani, peste 100.000 de copii.

„Napolitano a declarat zilele trecute că imigranţii din Italia sunt cea mai importantă resursă pentru a trece această criză economică. Cred că este un pas foarte important pentru că prin acest început putem discuta despre drepturile noastre, nu doar despre obligaţiile noastre", a explicat Terteleac, potrivit căruia, odată cu dobândirea cetăţeniei, românii vor avea aceleaşi drepturi ca orice alt cetăţean italian.

Terteleac merge mai departe şi spune că românii ar putea deveni chiar un potenţial electorat pentru puterea politică din Italia, o dată cu dobândirea cetăţeniei.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.